Före valpköpet
När man funderar på att köpa en valp är det mycket man behöver tänka på innan.
Har du satt dig in i vad som kommer att krävas av dig som hundägare?
Tänk på att du måste kunna ta väl hand om din vän under lång tid framöver.
Hur ser din familj ut, är du ensam eller finns det fler i familjen som ska ta hand om hunden?
Finns det t.ex. hunddagis el dagmatte som du kan lämna hunden till om den måste vara ensam flera timmar i sträck, eller har du möjlighet att ha hunden med på jobbet?
En hund är ett flockdjur och mår inte bra av att lämnas ensam hemma under stor del av dagen.
Planera noga och läs så mycket du kan om rasen samt uppfostran innan du bestämmer dig.
Ett valpköp ska vara genomtänkt och välplanerat, man ska inte göra några impulsköp.
Informera dig noga om rasen. Passar den dig och din livsstil?
SPRINGERN är en hund som kräver regelbunden motion, samt psykisk stimulans.
Den tycker om att arbeta, och bör få möjlighet till det.
En springer som inte får utlopp för sin arbetslust kan lätt bli odräglig att leva med.
Val av valp
Först när valparna är fyra veckor gamla är det dax för första besöket i valplådan.
När man väljer valp väljer man till stor del föräldradjur.
Som valpspekulant skall man kunna kräva att avelsmaterialet är noggrant testat.
En seriös uppfödare ser till att få dokumenterade, officiella meriter på sina avelsdjur.
Likaså bör du be uppfödaren svara uppriktigt på frågor om sjukdomar och om eventuella defekter förekommer inom släkten. Ta reda på så mycket som möjligt om mor- och farföräldrar, liksom om föräldradjurens kullsyskon och eventuella tidigare avkommor till hanen eller tiken. När du besöker uppfödaren är det viktigt att du bildar dig en uppfattning om modern till valparna. Hon skall uppträda på ett öppet och tillgängligt sätt, det är dock naturligt om hon vaktar valparna. Det är tiken som är valparnas viktigaste förebild ännu så länge. Acceptera inte att hon stängs undan! Övertyga dig om att valparna verkar pigga och friska, och att de gärna tar kontakt med dig när du erbjuder det. Vi gör så att under tiden valparna blir äldre och vi lär känna er och vet vad ni har för tankar och önskemål, så får beslutet mogna fram. Viktigt att veta är, att hos oss väljer vi valp tillsammans. Vi är mycket måna om att rätt valp hamnar hos rätt familj. Hänsyn tas i den mån de behövs till turordning, men alla vinner på att välja valp så sent som möjligt. Är vi alla nöjda så tingas/bokas valpen genom en handpenning.
Köpet
Valpen får inte hämtas innan 8 veckors ålder.
Innan dess är den inte mogen att lämna mor och syskon.
Det kan ge valpen men för livet att allt för tidigt berövas den trygghet och uppfostran som tiken och kullsyskonen erbjuder.
När dagen för hemleverans äntligen är kommen så går vi igenom en massa papper.
Besiktningsintyg tex.
Det medföljer alltid ett veterinärbesiktningsintyg. Det är ett papper på att en veterinär har gått igenom valpen och dess kullsyskon och tittat på deras hälsa och allmänkondition.
Sedan får du ett vaccinationsintyg och skriftlig information om när valpen ska omvaccineras. Innan du får hem valpen vaccineras den mot parvo (hundpest). Ungefär en månad senare när valpen är 3 månader ska den ha en ny vaccination mot både valpsjuka och parvo jag brukar då rekommendera att man avmaskar sin valp i samband med vaccinationen.
Så länge valpen finns i kenneln innefattas den av kennelförsäkringen, men så fort den flyttar till ett nytt hem behöver den en egen försäkring. Vi rekommenderar fullständig Liv- och Veterinärvårdsförsäkring. Papper för anmälan till Sveland medföljer vid köpet, men givetvis kan du försäkra hunden i ett annat bolag. Tänk på att du kan få rabatt på beloppet om du är medlem i vissa klubbar, t ex Springer klubben som ni automatiskt blir medlemmar i när ni köper valp hon oss. (detta gäller dock ej alla försäkringsbolag. Ring och kolla!).
Innan valpen lämnar kenneln har den blivit avmaskad ett flertal gånger, men detta behöver upprepas även efter hemkomsten. Vi rekommenderar Banminth (pasta). Avmaskninsmedel finns att köpa på apoteket. Där kan du också köpa det lilla häftet HÄLSORÅD FÖR HUND. En mycket prisvärd och lättöverskådlig information om det mesta din hund kan råka ut för.
Från 1 januari 1997 införde Svenska Kennelklubben krav på att samtliga registrerade hundar ska ID-märkas. Det betyder att din valp kommer att vara ID-märkt via ett microchip som är lika stort som ett riskorn i nacken.
Registreringsbevis får du i handen när du hämtar din valp det är hundens stamtavla med uppgifter om härstamning, Denna måste du kunna uppvisa om du vill tävla med din hund. Du får också med ett ägarintyg och en DVD-film "Välkommen valp" från SKK.
Sedan får du också skriva på ett köpeavtal. Här kan man komma överens om hur mycket av köpeskillingen du som köpare ska få tillbaka om du av någon anledning tvingas returnera valpen. Det kan vara allergier eller annat. Detta avtal är framtaget av en jurist och tillämpas av samtliga hunduppfödare anslutna till Svenska Kennelklubben.
Alla som är intresserade får gå en fri valpkurs i Kennel Mountjoy's regi
Kennel Mountjoy Monika Jansson
Sex tips för ett lyckat hundköp!
1. Innan du köper hund, försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ta hem en liten valp.
2. Valet av ras är högst personligt och är lika viktigt som att välja rätt bil. Framför allt får priset inte vara den avgörande faktorn. En billig valp kan bli en dyrbar affär i framtiden.
3. Svenska Kennelklubbens informationsavdelning ger dig kostnadsfria tips och råd angående vad du ska tänka på som nybliven hundägare.
4. En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd.
5. En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder.
6. En uppfödare i Svenska Kennelklubben levererar valpen med: 1) registreringsbevis, som är hundens identitetshandling; 2) ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka och som bl a anger valpens avmaskningsperioder och 3) ett köpeavtal, underskrivet av båda parter. Uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad eller försäkrad. 4) Hund född efter 97-01-01 ska också vara ID-märkt när den lämnar uppfödaren. Allt detta syftar till att öka köptryggheten och vetskapen om vad det är du köper.
Man bör som hundägare både veterinärvårds- och livförsäkra valpen/hunden. En olycka händer så lätt, och ett besök hos veterinären kan bli en kostsam affär. Angående utfodring hänvisar vi till uppfödarens råd. Det bästa är att valpen får äta det som den redan är van vid.
Källa SKK
Skötselråd
Pälsvård
Pälsen är relativt lättskött, men dock bör påpekas att Springern är en hund, som förutom den dagliga vården, skall trimmas med jämna mellanrum, minst 4 ggr per år. Borsta valpen dagligen för att träna, var noga med pälsen i armhålan på öronen och byxorna, det blir lättast tovor där. Ställ valpen på ett bord ibland när du pysslar med den så att den inte får en chock den dagen då vi ska börja lära oss att trimma den samt när ni ska på besök hos veterinären. Kela med valpen och ge den godis så den upplever pälsvården som något positivt.
Så fort hundarna blir lite äldre och har fått lite mer hanterings träning så kan du komma och få lära dig hur man själv trimmar sin hund. Första året så trimmar jag din valp gratis och efter 1 år så får du betala ett reducerat pris om du behöver hjälp med trimningen.
Visitera öron tassar kropp (efter t ex sår, fästingar mm). Liksom andra långörade hundar får man se upp med så att inga inflammationer får grogrund i öronen. Av den anledningen är det viktigt att klippa hunden i och runt hörselgångarna regelbundet så att luft kommer till. Öronen görs rena vid behov med bomull och speciellt öronrens som du kan köpa hos veterinären eller i djuraffären. Försök att inte vara där och "kladda och pillra" så mkt för övrigt, då tar du bort öronens naturliga vaxlager som skyddar örat. Jag brukar kolla öronen 1 gång per vecka med torka lite i örat med en bomullstuss och lukta ner i örat så vet du om det är något fel. Torka ur öronen noggrant varje gång hunden badat eller på annat satt blivit våt i öronen.
Håll mungiporna torra och rena, annars kan din hund lätt få svamp som börjar gro. Du gör enklast detta med en trimmer (använd operationsskär)
Ett tips om du inte har en trimmer är att ta husses rakapparat =)
Det brukar jag göra fast vi har trimmer, den är mindre och smidigare att jobba med.
Klorna klipper du ofta till att börja med men bara en liten bit åt gången t ex 1-2 klor åt gången. När du kelar med valpen kan du passa på att ta på tassarna och på klorna mycket så valpen vänjer sig vid hantering av tassar. När valpen har vant sig vid att få klorna klippta tar du fler och fler klor vid samma tillfälle, för att slutligen ta alla fyra tassar. Vi klipper klorna på våra hundar här hemma 1 gång i veckan. Varje gång du klipper en klo drar sig pulpan tillbaka något, därför är det bra att klippa ofta.
Ett bra rutin är att 1 gång per vecka ställer du din hund på trimbordet och går igenom , päls, tassar, klor, ögon, öron. Då märker du direkt om det är något annorlunda med din hund. Och då märker du på ett tidigt stadium om det är något fel på din hund.
Motion
Valpen ska inte motioneras lika mycket som en vuxen hund, får den för mycket motion kan kroppen stressas att växa fel, så ta det lugnt med de riktigt långa promenaderna till att börja med. Men att röra sig och att få utveckla sin motorik, stärka senor, muskelfästen och allmänt få kroppsuppfattning är mycket viktigt för valpen. Etablera grundlydnaden i lugn och ro hemma under denna period, när vi socialtränar valparna åker vi iväg med bilen till olika miljöer som vi vill träna på. Jag brukar börja med dom långa och mer krävande skogspromenaderna vid 7 - 9 månaders ålder. Vid ett års åldern kan man börja med bygga upp konditionen på ett mer strukturerat sätt.
Det är viktigt för oss att alla valpar blir, förutom älskade familjemedlemmar, väl aktiverade och arbetade med. Springern är ingen soffpotatis, de behöver såväl mental som fysisk aktivitet. Springern är en aktiv ras som fodrar en vänlig men bestämd och konsekvent uppfostran.
Sist men inte minst...
man kan aldrig skämma bort sin hund med för mycket kärlek, så mycket kärlek, gos och puss önskar sig er kompis ... och ett och annat ben/godsak här & där uppskattas oxå!
Lycka till med din nya familjemedlem!!! Lycka till med din nya valp!